Index

Tomajvin • Lesencetomaj

Lesencetomaji Családi
Szőlőbirtok és Borászat

Minőség és hagyomány

Aklan-Pince a Facebookon

Balaton-felvidéki oltalom alatt álló eredetmegjelölésű száraz borok

 

"Pajtás, igyunk, ma a világ setét kohóju hámor,
De édes kert a szerelem, s szelíd lugas a mámor,
Legyen ma társunk Bacchus úr, sa rózsafürtü Ámor!"

Tóth Árpád

Olaszrizling

Olaszrizling
OEM félédes fehérbor

Diszkrét elegancia, üdítő frissesség, a gyümölcs illata árad a borból, amelyet aperitifként, hal -és szárnyasételek megkoronázásaként, de egyszerű borozgatáshoz is ajánlunk, 12 C fokra hűtve. Maradék cukorral, félédes kellemes bort készítettünk.

Olaszrizling Évjáratok:  2015
Eredmények:
Lesencék borverseny 2009: ezüstérmes
VI. Bayer borverseny: ezüstérmes

Chardonnay 2009

Chardonnay
OEM száraz fehérbor

Tüzes, élénk savú, fajtajelleges, karakteres bor. A Chardonnay méltán a világ egyik vezető fehérbora, ehhez járulnak még a Lesencék ajándékai, az elegáns savak, különleges, enyhén fűszeres illatok, ízek.
Fehér húsokhoz, csirke- és borjúpaprikáshoz, friss salátákhoz, előételekhez is ajánljuk, 14 C fokra hűtve.

Chardonnay Évjáratok: 2013, 2015
Eredmények:
2007
II. Corvinus borverseny: Legjobb Fehérbor
2008
III. Evangélikus borfesztivál: aranyérmes
XXXI. Országos Borverseny: ezüstérmes 2009
IV. Evangélikus borfesztivál: nagyarany
2009
Lesencék borverseny: nagyarany
AWC-Vienna 2010 : ezüstérem
Pannon Császári és Királyi Borlovagrend 2011-s zászlós bora
2011
Országos Chardonnay Borverseny: ezüst
Nemzeti Borkiválóság Fehérbor 2014 ****



 


Cserszegi Fűszeres

Cserszegi Fűszeres
OEM száraz fehérbor

Illatfelhő árad a borból, amely folytatódik páratlan zamatában is. Az illatos boroknál szokatlan komplexitás, szép test és savgerinc jellemzi.
Aperitifként és desszertekhez ajánljuk, 12 -14 C fokra hűtve.

Cserszegi Fűszeres

Évjáratok: 2015
Eredmények:
2009
IV. Evangélikus borfesztivál: aranyérmes
Lesencék borverseny: aranyérmes
AWC-Vienna 2010 : ezüstérem
2010
VII. Országos Újborfesztivál Legjobb Újbor


Szürkebarát (Pinot Gris)

Szürkebarát (Pinot Gris)
OEM száraz fehérbor

Korán megmutatkozik a szőlő, az évjárat és a Lesencék együttműködésének eredménye ebben a borban: testes, harmonikus, tölgyfahordóban érlelt illat- és ízjegyeivel nagy élvezetet nyújt a klasszikus borok kedvelőinek.
Levesek, fűszeres húsok, desszertek betetőzéseként ajánljuk, 15 C fokra hűtve.

Szürkebarát (Pinot Gris)

Évjáratok: 2008 (félédes), 2013
Eredmények:
2006
II. Corvinus borverseny: aranyérmes
2008
III. Evangélikus borfesztivál: aranyérmes
2009
III. Újborfesztivál: ezüstérmes
Lesencék 2010 borverseny: aranyérmes
2011
Sümegi Kir. és Császári Borlovagrend Zászlósbora

Cabernet Franc

Kékfrankos - Cabernet Franc Rozé házasítás
OEM száraz rozé

Kékfrankos és a Cabernet Franc házasításával készült hagymehéj színű, élénk, vidám, gyümölcsös, üdítően friss bor, a Kékfrankos könnyedségével és a Franc tüzével.
Cabernet Franc

Évjáratok: 2015

Kékfrankos

Kékfrankos
OEM száraz vörösbor

Friss, üde könnyed Kékfrankos. A bogyós gyümölcsök mellett a fajtára jellemző fűszeresség adja az illatjegyeket. Jól iható, szerethető, egyszerű tétel.

Kékfrankos

Évjáratok:  2013
Eredmények:

Cabernet Franc

Cabernet Franc
OEM száraz vörösbor

Málna, cseresznye, eper illatjegyeit hordozza ez a bársonyos, sötét bíbor színű vörösbor, amely a magas beltartalommal a Lesencék játékos könnyedségét ötvözi. Fűszeres húsételek, pörkölt, vadételek, kemény sajtok élvezete ezzel a borral teljes. 16 - 18 C fokon fogyasszuk.

Cabernet Franc

Évjáratok:  2015
Eredmények:
2009
IV. Evangélikus borfesztivál: aranyérmes
Lesencék borverseny: aranyérmes

2011
Nemzeti Borkiválóság Vörösbor 2013 ***

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon
OEM száraz vörösbor

Közepesen erős fekete-bogyós primer ízek uralják. Hosszan eltartható, magas antioxidáns tartalmú bor.
A testes, magas csersavtartalmú bor kiválóan fogyasztható sűlt marhahúsokhoz, vadpörkölthöz, máj- és húspástétomokhoz, kemény és kék penészes sajtokhoz.

Syrah

Évjáratok: 2013
Eredmények:

Syrah

Syrah vagy Siraz
OEM száraz vörösbor

Nagy testű, jellegzetesen fűszeres, dús, finom cserzőanyagú, sötét kékespiros árnyalatú kiváló bor, ínyenceknek való, bors, szeder, ribizke és csokoládé ízjegyekkel. Keleti eredetű, nálunk az utóbbi húsz évben terjed.
Magyaros, fűszerezett húsételek, pörkölt és paprikás utolérhetetlen párja. 18 C fokon kóstolgassuk és élvezzük 16 - 18 C fokon fogyasszuk.

Syrah

Évjáratok:2013
Eredmények:
2011
Nemzeti Borkiválóság Vörösbor 2013 ***

Fehérboraink kitöltését 10-12 fokra, a vörösborét 14-16 fokra hűtve javasoljuk, a pohárban levegővel érintkezve, egy-két fokot melegedve teljesednek ki igazi illat- és ízvilágukban.